Richtlijn

Indicatiestelling van intra-oraal en panoramisch röntgenologisch onderzoek in de mondzorg

Kaak- gewrichtsklachten

Uitgangsvragen

-
  1. Wat is de indicatie voor röntgenologisch onderzoek bij de diagnostiek van kaakgewrichtsklachten?
  2. Welke röntgenologische techniek (intra-orale bitewings, bitewings met apparatuur voor panorama-opnamen, peri-apicale opnamen, panorama-opnamen) wordt aanbevolen in de in vraag 1 genoemde situaties?

PICO

Populatie Patiënten in de mondzorgpraktijk
Interventie Intra-orale bitewings, bitewings met apparatuur voor panorama-opnamen, peri-apicale opnamen of panorama-opnamen bij de diagnostiek van kaakgewrichtsklachten
Controle Klinisch onderzoek of andere I
Uitkomstmaten (Outcome) –              Diagnostische waarde

–              Diagnostische doelmatigheid

–              Stralenbelasting

–              Kosten

Aanbeveling

+

Diagnostiek
Voor de diagnostiek en/of het opstellen van een behandelplan bij kaakgewrichtsklachten worden panoramische röntgenologische opnamen in principe niet aanbevolen, maar kan worden uitgegaan van het klinisch onderzoek. Het resultaat van panoramisch röntgenologisch onderzoek heeft geen invloed op de therapie bij dit type klachten.

Behandeling
Indien er onvoldoende resultaat van behandeling is, suggereert de richtlijnontwikkelcommissie te verwijzen naar een meer gedifferentieerde behandelaar of tweedelijnszorg voor nadere diagnostiek en behandeling.

In dit hoofdstuk wordt de indicatie van röntgenologisch onderzoek bij klachten van het kaakgewricht besproken. Het gaat daarbij niet om pijn bij temporomandibulaire dysfunctie.

Methoden

Op 19 mei 2024 is in Ovid Medline gezocht naar bewijs uit de literatuur. Hierbij is gezocht naar combinaties van gecontroleerde trefwoorden en vrije tekstwoorden gericht op kaakgewrichtsklachten en röntgenologische technieken. De volledige zoekstrategie is opgenomen in bijlage 4. Met behulp van tevoren vastgestelde selectiecriteria is de literatuurselectie uitgevoerd in twee stappen: eerst op basis van titel en abstract en daarna op basis van de volledige tekst. De literatuurselectie is weergegeven in bijlage 5.

Resultaten

Literatuursearch en -selectie

+

In totaal voldeden vier artikelen aan de selectiecriteria, welke alle van toepassing waren op uitgangsvraag 1.172–175 Deze zijn samengevat in bijlage 6. Het gaat om vier cross-sectionele studies waarin panorama-opnamen worden vergeleken met klinisch onderzoek.

Effectiviteit

+

De verschillende artikelen onderzochten op verscheidene wijzen de diagnostische waarde en diagnostische doelmatigheid van röntgenologisch onderzoek. Er werden geen studies gevonden die onderzoek deden naar stralenbelasting of kosten.

Epstein et al. onderzocht of het toevoegen van panorama-opnamen aan het klinisch onderzoek een verandering gaf in de gestelde diagnose.172 Dit werd onderzocht onder 55 patiënten die waren verwezen voor aangezichtspijn een kaakgewrichtsklachten. Zij vonden dat een panorama-opname in geen van de gevallen leidde tot een verandering van de klinische diagnose. Wel resulteerde het in één geval in een gewijzigd behandelplan. Bij deze patiënt werd op basis van een panorama-opname een CT-scan gemaakt, wat leidde tot chirurgische ingreep.

Poveda-Roda et al. onderzochten de sensitiviteit en specificiteit van panorama-opnamen voor het vaststellen van osteoarthrose, waarbij klinisch onderzoek als de gouden standaard werd gebruikt.173 Hiervoor onderzochten ze 84 patiënten die werden gezien voor kaakgewrichtsklachten. De sensitiviteit was 39,1% (95%BI 28,7-49,5) en de specificiteit 32,4% (95%BI 22,4-42,4). Winocur et al. voerden een soortgelijke studie uit, waarbij werd gekeken naar de detectie van degeneratieve gewrichtsziekten in het kaakgewricht.175 Hiervoor werd de data van 372 patiënten die werden beoordeeld voor diagnose en behandeling van kaakgewrichtsklachten gebruikt. Een panorama-opname identificeerde geen extra patiënten vergeleken met het klinisch onderzoek.

Schmitter et al. voerden een studie uit naar de detectie van de aanwezigheid van morfologie van de mandibulaire condylus.174 Hierbij werd gekeken wat de sensitiviteit en specificiteit was van panorama-opnamen, waarbij het klinisch onderzoek als gouden standaard werd gebruikt. De sensitiviteit 0,86 (95%BI 0,73-0,94) en de specificiteit 0,49 (95%BI 0,41-0,54).

Kwaliteit van het bewijs

In bijlage 7 is een uitgebreide weergave van de kwaliteit van het bewijs per uitkomst te vinden. Voor alle uitkomsten is de bewijskracht met meerdere niveaus verlaagd, waardoor de uitkomsten met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd.

Conclusie

ZEER LAAG Het zou kunnen dat een panorama-opname geen toegevoegde waarde heeft voor het diagnosticeren van kaakgewrichtsklachten ten opzichte van klinisch onderzoek.

Epstein 2001172

ZEER LAAG Het zou kunnen dat een panorama-opname geen toegevoegde waarde heeft voor het diagnosticeren van degeneratieve gewrichtsziekte van het kaakgewricht ten opzichte van klinisch onderzoek.

Poveda-Roda 2014173; Winocur 2010175

ZEER LAAG Het zou kunnen dat een panorama-opname niet geschikt is voor het vaststellen van morfologie van de mandibulaire condylus.

Schmitter 2006174

Van bewijs naar aanbeveling

Gewenste effecten

+

Er zijn geen gewenste effecten van een panorama-opname of intra-orale opnamen bij de diagnostiek van kaakgewrichtsklachten bekend.

Ongewenste effecten

+

Zie inleiding van deze richtlijn (van bewijs naar aanbeveling).

Kwaliteit van bewijs

+

Zie inleiding van deze richtlijn (van bewijs naar aanbeveling).

Waarden en voorkeuren van patiënten

+

Patiënten met kaakgewrichtsklachten hebben naar de ervaring van de richtlijnontwikkelcommissie doorgaans de behoefte om de oorzaak van hun klacht te achterhalen, zo mogelijk gerustgesteld te worden en geen pijn meer te hebben.

Balans gewenste en ongewenste effecten

+

De richtlijnontwikkelcommissie ziet geen netto voordeel van een panorama-opname of intra-orale

Gelijkheid (health equity)

+

Zie inleiding van deze richtlijn (van bewijs naar aanbeveling).

Aanvaardbaarheid

+

Zie inleiding van deze richtlijn (van bewijs naar aanbeveling).

Haalbaarheid

+

Zie inleiding van deze richtlijn (van bewijs naar aanbeveling).