Het KIMO stelt Nederlandstalige versie Dental Trauma Guide beschikbaar
Online tool ondersteunt mondzorgverleners bij behandeling van tandletsel
Als onderdeel van het KIMO-meerjaren richtlijnenprogramma 2022-2026 is het onderwerp Hoe te handelen bij tandletsel uitgewerkt in de vorm van een Nederlandstalige versie van de Dental Trauma Guide. Deze versie is het afgelopen jaar ontwikkeld door het KIMO in nauwe samenwerking met de Dental Trauma Guide-organisatie.
IADT-richtlijnen
De Dental Trauma Guide (DTG) helpt bij het diagnosticeren, behandelen en opvolgen van tandletsel, zowel bij melkgebitten als blijvende dentitie. De tool is door het Universitair Ziekenhuis van Kopenhagen ontwikkeld op basis van de IADT-richtlijnen en wordt wereldwijd erkend als de standaard in het behandelen van tandtrauma’s. Met behulp van de interactieve Trauma Wegwijzer is de DTG een gebruiksvriendelijke en waardevolle hulpbron voor zowel de acute fase als voor de opvolging van tandletsel.
Bewezen kwaliteit
Op basis van onderzoek door het KIMO bleek dat de DTG een waardevolle keuze is voor gebruik in Nederland omdat de tool snelle en eenvoudige toegang biedt tot behandeladviezen voor mondzorgverleners, ook voor degenen die minder vaak met tandletsel werken. Het ontwikkelen van een nieuwe richtlijn zou veel tijd vergen, terwijl de DTG snel kan worden geïmplementeerd met bewezen kwaliteit. De DTG is voor de Nederlandse mondzorg al bekend, onder andere bij de opleidingen Tandheelkunde en de leden van de NVvE.
Nederlandse situatie
De Nederlandse versie van de DTG is aangepast om beter aan te sluiten bij de Nederlandse zorgpraktijk. Belangrijke wijzigingen hebben betrekking op pulpatesten, spalktijden en het antibioticumbeleid. Er zijn tevens verwijzingen naar Nederlandse bronnen en richtlijnen toegevoegd, evenals informatie over kindermishandeling.
Organisatie van zorg
Hoewel de DTG zich primair richt op de medische inhoud, is een goed georganiseerde zorgketen essentieel voor de succesvolle toepassing van de richtlijn. Daarom wordt ook aandacht besteed aan de organisatorische aspecten, zoals de overdracht van patiënten en het optimaliseren van de patiëntbegeleiding.
Kennistoets
De DTG wordt aangeboden met een kennistoets.
Webinar
Maandag 23 juni 2025 wordt vanaf 19:30 een KNMT-webinar gehouden over de DTG met ROC-voorzitter Edwin Eggink en ROC-leden Leander Dubois en Dick Barendregt.
Belangrijke stap
De DTG is een belangrijke stap voorwaarts in het verbeteren van de zorg voor patiënten met tandletsel in Nederland en biedt zorgverleners een krachtige en wetenschappelijk onderbouwde tool voor hun dagelijkse praktijk. Met de inzet van de DTG is de KNMT-richtlijn Tandletsel (2010) niet meer van kracht.
Vanaf 1 april 2025 beschikbaar
De Dental Trauma Guide Nederlandstalige versie is vanaf 1 april 2025 gratis toegankelijk voor KNMT-leden via de KNMT-ledenportal. Niet-KNMT-leden ontvangen korting op de KIMO-actiepagina van de Dental Trauma Guide.
Met de inzet van de Dental Trauma Guide is de KNMT-richtlijn Tandletsel uit 2010 per 1 april 2025 niet meer van kracht.